SHL kuća

Lepenička 89, 71210 Ilidža - Sarajevo

Tel: +387 33 773 000, E-mail: seminari@shl.ba

SHL ured

Topal Osman Paše 22, 71000 Sarajevo

Tel: +387 33 550 660, E-mail: office@shl.ba

subota, 18 Novembar 2017

Realizovana razmjena učenika IIidža & Istočna Ilidža & Hamburg

U periodu od 09. do 23. septembra 2017. godine realizovana je nova trilateralna razmjena učenika u sklopu programa Omladinske razmjene Fondacije Schüler Helfen Leben.

U ovoj razmjeni učestvovale su Četvrta gimnazija Ilidža i SŠC „Istočna Ilidža“ zajedno sa partner školom Ida Ehre Schule iz Hamburga. Partnerstvo između spomenutih škola traje već par godina.

Kako je to sve izgledalo, opisala nam je Iman Salman, učenica Četvrte gimanzije Ilidža: „Doček na sarajevskom aerodromu je bio početak jednog predivnog iskustva. Uz mnogo nervoze i nedefinisanih očekivanja prošao je bolje nego smo mislili. Svi smo se našli sa svojim gostima, lijepo upoznali i proveli prvu noć zajedno. Nikada se nisam nadala da ću jednoga dana stvarno morati pokazati sve što znam od stranih jezika i to iskoristiti, ali život je nepredvidiv. Sedam dana u Bosni i Hercegovini su bili samo uvod u ovu zabavu, čak i mi stanovnici BiH smo neke znamenitosti, ambasade i atrakcije obišli prvi put zahvaljujući ovoj razmjeni. Svaki dan smo ispunili maksimalno i trudili se svi zajedno provoditi vrijeme da bi se što bolje upoznali. Dani su prolazili prebrzo i dok nismo ni trepnuli bilo smo na moru u Neumu, što je nažalost bio naš pretposljednji dan zajedno u Bosni i Hercegovini.

O prilici da posjeti Njemačku i upozna se sa načinom života svojih vršnjaka tamo, Iman kaže: "Čudna mi je bila i sama pomisao da ću u svom životu dobiti ovakvu priliku da upoznam neke nevjerovatne ljude, ali sada sam presretna zbog svega što smo izgradili. Kako je vrijeme odmicalo, brzo je prošao i moj prvi let ikada. To je samo još jedna od mnogih stvari koje nam je omogućila ova razmjena. Stigavši u Hamburg, boravila sam kod nove djevojke koja nije bila kod mene, iako sam je znala u početku je bilo neprijatno. Nije nam dugo trebalo da se itekako dobro povežemo i postanemo stvarno dobre prijateljice. Zajedno uz prijatelje iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva i društvo iz Hamburga obilazili smo muzeje, galerije, parkove, ulice, upoznali novu arhitekturu, kulturu koja me očarala do srži. Prvih dana sam bila u potpunom šoku što sve to mogu vidjeti očima, sama napraviti fotografije i uživati u svemu što mi se pruža. Za mene vrijeme u Hamburgu je prošlo mnogo brže nego u Sarajevu i činilo mi se da samo što sam došla - moram ići. Sa sigurnošću mogu reći da je to jedno od boljih perioda mog života, da su svi ljudi koje sam upoznala tako druželjubivi, pristojni i shvatila sam da u životu nije važna boja kože, koji jezik se govori, u šta se vjeruje i šta koga privlači, važno je ono iznutra i kakav si čovjek. Istina je da danas svi imaju predrasude, ali oduvijek se borim protiv toga i ne podržavam to, mislim da takve misli trebamo zadržati za sebe i uvjeriti se sami u nešto. Baš kao što sam se i ja uz ovaj projekat uvjerila da nije važno koliko dugo nekog poznaješ da bi ti bio dobar prijatelj. Mnogo je suza isplakano na aerodromu u Hamburgu kada smo se svi rastajali i mnogo nastalo obećanja da ćemo se opet sresti.“

Slike realizovane razmjene pogledajte u galeriji.

Program omladinskih razmjena Fondacija SHL implementira uz podršku Njemačkog ministarstva vanjskih poslova.

Novosti

Ostale novosti