SHL kuća

Lepenička 89, 71210 Ilidža - Sarajevo

Tel: +387 33 773 000, E-mail: seminari@shl.ba

SHL ured

Topal Osman Paše 22, 71000 Sarajevo

Tel: +387 33 550 660, E-mail: office@shl.ba

O nama

Omladinska fondacija Schüler Helfen Leben (Učenici pomažu život)  usmjerena je na stvaranje uvjeta za uspješnu budućnost mladih u Bosni i Hercegovini, kroz razvijanje kapaciteta mladih kako bi postali društveno angažirani i aktivno uključeni u donošenje odluka u svojim zajednicama. Kroz sadržaje naših programa želimo pomoći mladima da zauzmu svoje pravo mjesto i odgovornost u društvu kao aktivni, kreativni i svjesni građani, te sudjeluju u izgradnji otvorenog društva gdje postoje jednaki standardi za sve.  

SHL-ova priča započinje 1993. godine kada su njemački učenici sasvim spontano pokrenuli akciju pomoći svojim vršnjacima u tada ratom zahvaćenoj Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. U početku su organizirali akcije prikupljanja pomoći i omogućili kupovinu školskog pribora i obnovu preko 70 vrtića i škola. Pokazujući primjerom da mladi, pametni i kreativni ljudi mogu promijeniti svijet, 1998. godine pokreću jednu veoma originalnu akciju pod nazivom „Socijalni dan“. Na jedan dan njemački učenici mijenjaju svoje školske klupe za radna mjesta, a zarađene dnevnice doniraju Schüler Helfen Lebenu. Na prvom „Socijalnom danu“ učenici su zaradili 1,8 milijuna njemačkih maraka. Kako bi uspješno organizirali „Socijalni dan“, SHL-ovi volonteri odlaze u škole diljem Njemačke, te prezentiraju situaciju mladih u BiH i dosadašnje rezultate SHL-a, kako bi motivirali srednjoškolce da sudjeluju u „Socijalnom danu“. Iz godine u godinu odaziv srednjoškolaca raste, i upravo ti mladi čine glavne financijere i donositelje odluka u Fondaciji, kao njezina pokretačka snaga. Novac prikupljen ovim akcijama SHL-u je omogućio ostvarenje mnogobrojnih dugoročnih i kratkoročnih projekata u gotovo svim zemljama Balkana.

Od skromnih početaka kao humanitarna organizacija, SHL je izrastao u omladinsku fondaciju s fokusiranim programskim djelovanjem u nekoliko područja.  Sjedište Fondacije nalazi se u Berlinu, a jedino predstavništvo je ured u Sarajevu.  

SHL Sarajevo djeluje u Bosni i Hercegovini kroz pet programa: 

  • Omladinsko obrazovanje – neformalno obrazovanje mladih;
  • Omladinski angažman – podrška projektima mladih;
  • Omladinska politika – izgradnja kapaciteta mladih u nevladinom sektoru;
  • SHL kuća - trening centar; 
  • i projekt pod nazivom Latinska ćuprija – Program razmjene učenika, koji podrazumijeva razmjenu učenika između BiH i Njemačke.

Kroz naše programe u 2013. godini prošlo je 218 mladih iz čitave Bosne i Hercegovine, a 50 projekata u lokalnim zajednicama dobilo financijsku podršku. Naša motivacija za daljnjim djelovanjem su upravo svi članovi SHL obitelji koji su prošli kroz naše programe i zajedno s nama radili na stvaranju boljih uvjeta za mlade u Bosni i Hercegovini.